Uitzondering

10 tips om mooi paddestoelen te fotograferen

Ik fotografeer meestal landschappen of wildlife. Zelden waag ik me aan macro fotografie, maar ik maak graag een uitzondering voor mooie dingen die niet weglopen of wegvliegen. Bosanemonen, andere mooie bloemen en paddestoelen; daar ga ik wel voor de knietjes. Als ik dat soort spul fotografeer dan lig ik meestal plat op mijn buik te fotograferen. Het mooie standpunt voor een fraai bokeh (spreek uit boeké) is vaak een laag standpunt. Uit voorzorg trek ik alvast oude kleren aan. Daarnaast neem ik een vuilniszak mee om op te liggen als de grond een beetje vochtig is.
Als ik een mooie paddo hebt gevonden dan draai ik vaak nog wat er omheen om een mooie vage achtergrond te krijgen. Het liefst met een mooi kleurtje. Gewoon verschillende dingetjes proberen totdat je een mooie compositie hebt gevonden. Eigenlijk fotografeer ik vanaf een statief. Voor dichtbij fotografie is het diafragma vaak belangrijk om een mooi bokeh te krijgen. Vuistregel is een groot diafragma (klein getal) in combinatie met een korte afstand tot het onderwerp geeft vaak het mooiste resultaat, maar het blijft een kwestie van proberen.

Een aantal tips op een rijtje:
1. zoek net zo lang totdat je de mooiste paddestoel hebt gevonden die je tegenkomt.
2. zorg voor een mooie achtergrond. Het liefst een beetje op afstand
3. Kies voor een laag standpunt
4. neem een vuilniszak mee om op te liggen
5. stel scherp op de rand van het hoedje
6. Met een gewone lens (bijv. 70-200mm) kun je heel dichtbij fotograferen met behulp van tussenringen
7. met een reflecterend voorwerp of flits kun je schaduwen oplichten (de onderkant van de hoed bijv.)
8. Hou loslopende honden in de gaten. Je schrik je rot als die plotseling voor je neus staan.
9. Beweeg zo nu en dan. Anders denken mensen dat er een lijk ligt (echt gebeurt….)
10. Have fun! Ga samen op pad. Is wel zo gezellig en inspirerend.

Groeten,

Hillebrand

Volg je me al op Facebook & Instagram?