Fotografeer de herfst in Noorwegen!

De herfst is misschien wel het meest verrassende jaargetijde in Noorwegen. Het van zichzelf al prachtige landschap kleurt dieprood en felgeel. De eerste rijp toont zich glimmend als duizenden pareltjes.

 

Scharlakenrood & Okergeel

Van maandag 14 september tot en met dinsdag 21 september 2020 organiseert Fru Amundsen in samenwerking met landschaps- en wildlife fotograaf Hillebrand Breuker een 8-daagse fotografiereis naar de Noorse nationale parken Rondane en Dovrefjell. In de herfst worden zonnige, droge en warme herfstdagen afgewisseld door nachten met lichte vorst. Daar waar de laaghangende zon voor prachtig licht zorgt, is de kou de oorzaak van een ware explosie van herfstkleuren. September is de maand waarin in Noorwegen de herfst begint – vooral in de bergen en op de hoogvlaktes zie je, waar je ook maar kijkt, het betoverende scharlakenrood en okergeel.

 

Dovrefjell

Het nationaal park Dovrefjell is qua oppervlakte een van de grootste beschermde natuurgebieden in Noorwegen en is op velerlei gebied interessant: geologisch, botanisch, zoölogisch en cultuurhistorisch. Naast wilde rendieren, veelvraten, poolvossen, arenden en raven vind je er de enige kudde muskusossen in Noorwegen. Nadat deze langharige, indrukwekkend uitziende dieren gedurende de laatste ijstijd in Noorwegen uitgestorven waren, zijn er tijdens de vorige eeuw enkele pogingen geweest om ze te herintroduceren. En uiteindelijk is dit gelukt. Beroemd is het architectonisch interessante uitzichtspunt Snøhetta, waar vandaan je uitkijkt op de gelijknamige hoogste berg van het gebied (2286 m).

 

Rondane

Met de oprichting in 1962 is Rondane het oudste nationale park van Noorwegen. De hoogvlakte met de typisch gevormde bergtoppen staat vooral bekend vanwege de met allerlei soorten mos begroeide rotsen en stenen. Door de combinatie van riviertjes, kleine berkenbomen, struiken en mossen ontstaat hier in de herfst een ware kleurenexplosie: felrood, knalgeel, wit en helderblauw zover het oog rijkt. Vroeger – maar ook vandaag de dag nog – zijn Dovrefjell en Rondane gebieden waar de boeren uit de omgeving in de zomer hun dieren lieten grazen. Daartoe werd een kleine boerderij in de bergen gebouw – een zogenaamde seter. Bij de Noren zelf is Rondane al sinds jaar en dag een populair vakantiegebied; vandaar dat je er veel, zowel traditionele als hypermoderne vakantiehuisjes ziet.

 

Fotografiereis

Tijdens de reis ligt, naast het genieten van het betoverende landschap, de focus op het fotografisch vastleggen ervan. Er wordt aandacht besteed aan cameratechniek, belichting en compositie, maar ook zullen we stilstaan bij het gebruik van filters en instellingen voor bijvoorbeeld het maken van panorama’s en het maken van opnamen met lange sluitertijden.

 

Werken met het licht

Gedurende deze week hanteren we een aantal dagen een ‘Safari-ritme’, zoals Hillebrand dat noemt. We staan vroeg op – met een kop koffie of thee – om te kunnen werken met het licht van de opkomende zon. Daarna genieten we van ons ontbijt en nemen we een rustpauze. In de namiddag gaan we dan weer op pad om optimaal gebruik te kunnen maken van het licht van de namiddag en de ondergaande zon. En hoewel deze reis niet expliciet een noorderlichtreis is, houden we de omstandigheden in de gaten. Want je weet maar nooit!

Accommodaties

We verblijven 4 nachten in het Toftemo Turiststasjon waar we 4 2-persoons- en 1 1-persoonskamer huren en enkele badkamers tot onze beschikking hebben. In het gebouw is een centrale keuken waar we onze maaltijden gebruiken. Ook is er een ruimte beschikbaar waar we foto’s kunnen bespreken en ’s avonds gezellig bij elkaar zijn – mits we niet op pad zijn natuurlijk! Toftemo is een prima uitvalsbasis voor verschillende locaties van Dovrefjell.

Vervolgens zijn we 3 nachten op Kvamsfjell (Rondane) in het Furusjøen-huis. Hier hebben alle slaapkamers een eigen badkamer. In de huiskamer kunnen we de haard aanmaken en natuurlijk hebben we hier alle ruimte voor onze gezamenlijk maaltijden en om bij elkaar te zijn. Bij het huis is ook een sauna waar we gebruik van kunnen maken. De directe omgeving van het huis is al een uitnodiging voor fotografen om aan de slag te gaan.

Reizen met Fru Amundsen

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Onderstaand programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

 

U kunt deze reis boeken door naar de pagina van FruAmundsen te gaan. Daarvoor klikt u hier

 

Inbegrepen

 • Vliegticket Amsterdam-Trondheim v.v. met KLM inclusief 1 stuk handbagage en 1 accessoire zoals een handtas, samen maximaal 12 kg en 1 stuk ruimbagage van maximaal 23 kg.
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen inclusief tolwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Fotografische begeleiding door Hillebrand Breuker
 • Begeleiding door ervaren Fru Amundsen-reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

  Kortom:

  • Vertrek: Maandag 14 september 2019
  • reisduur: 8 dagen
  • vlucht: Amsterdam – Trondheim v.v.
  • Groepsreis, fotografiereis herfst
  • Prijs vanaf € 1.999,- p.p.

   

  Nog plaatsen beschikbaar

  Op deze boeking zijn de (reis)voorwaarden van Fru Amundsen van toepassing. U kunt deze voorwaarden vinden op de website van Fru Amundsen (www.fruamundsen.nl