Kunst of mislukt, dat is een vraag die me de laatste tijd veel bezighoudt. Ik zat onlangs met een vriend in een hutje in Polen om zeearenden te fotograferen toen de uitslag van een fotografie-wedstrijd binnenkwam. Ik heb met verbazing zitten kijken naar de nominaties, highly commended en winnaars. Veel fantastische foto’s. prachtig! En ook een aantal waarvan ik dacht dat die bij mij in de prullenmand zouden verdwijnen.

Gelukkig valt er over smaak niet te twisten en ik heb respect voor iedereen die met plezier en passie iets moois creëert. Iets maken, creatief zijn is toch het mooiste wat er is? Of dat nou schilderijen, muziek, beeldhouwwerk, patchwork of fotografie is, dat maakt me niet. Leef je uit en maak wat moois.

De afgelopen jaren heb ik veel musea, exposities en galleries bezocht. Van het FOAM in Amsterdam tot het Museum of Modern Art in New York en veel daartussenin. Hierdoor heb ik een heel breed scala aan allerlei vormen van fotografie en schilderkunst gezien. Veel prachtig werk, maar soms moest ik het ook leren begrijpen. Dat kan. Iets langer kijken en informatie over de achtergrond van de beelden geeft vaak meer begrip en inzicht over het werk waarnaar je kijkt. Vaak vond ik dit heel inspirerend en een verrijking voor mijn eigen stijl van fotograferen.

De beelden waar ik echter nooit aan kan wennen zijn die foto’s die zo bewogen zijn waardoor het onderwerp volledig onscherp is. De fotograaf heeft dit dan bewust gedaan om daar een bepaald gevoel en sfeer mee te creëren. Soms weet de fotograaf ook helemaal niet meer hoe die dat gedaan heeft. Ik heb niets met dit soort foto’s, maar ik ben wel benieuwd hoe het kan dat heel veel mensen het prachtig vinden. Ook deze foto’s winnen namelijk regelmatig prijzen in gerenommeerde fotowedstrijden.

Een beetje uit verveling en met wat zelfspot heb ik tijdens die fotosessie nog een aantal kunstwerken gemaakt. Ik ben er benieuwd naar of je het mooi vindt. Misschien stuur ik het wel in voor een fotowedstrijd 🙂

Waar is het dunnen lijntje te vinden tussen kunst en prullenbak?

Groeten,   Hillebrand
www.pixus.nl

Voor een aantal voorbeelden van mijn scherpe foto’s kun je de link volgen naar de zeearenden reis die ik organiseer naar Polen